Два варианта за болниците в Ген.Тошево и Тервел
Два варианта за болниците в Ген.Тошево и Тервел / DarikNews

Два варианта за бъдещето на общинската болница в Генерал Тошево са обсъдени на срещата в Добрич с министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, каза пред Дарик д-р Евгени Стойчовски - шеф на лечебницата в добруджанския град. 

Първият вариант е здравното заведение да бъде закрито и да бъде създаден Медицински център с 10 легла. Втората възможност е болницата да продължи да съществува като такава за долекуване

Същата ще бъде съдбата и на болницата в Тервел, потвърди управителят й д-р Вяра Момчева. Преди това предложенията за преструктуриране ще бъдат обсъдени по места заедно с екипи на здравното министерство. 

Мнението на д-р Стойчовски е, че през ноември или началото на декември ще се знае какво ще бъде бъдещето на лечебниците. При положение, че за Ген.Тошево се възприеме първият вариант, то тежките случаи ще бъдат транспортирани веднага в Добрич, а по-леките ще трябва да се лекуват в рамките на 10-те легла, които в един момент могат да се окажат недостатъчни, коментира д-р Стойчовски. Той припомни, че клиничните пътеки за долекуване бяха публикувани в Държавен вестник на 21 юни. По думите му обаче все още не са ясни критериите за финансиране на медицинските центрове и болничните заведения за долекуване. 

Д-р Евгени Стойчовски смята, че няма да се стигне до съкращения на лекари и медицински персонал. В болницата в Генерал Тошево работят 15 лекари и 31 сестри, а в тази в Тервел - 14 лекари и 30 мед.сестри.