Два плажа в Добричко са отличници, останалите - с нарушения
Два плажа в Добричко са отличници, останалите - с нарушения / Дарик Добрич

Само на 23 плажа по Черноморието няма нарушения показва проверка на Министерството на регионалното развитие. От останалите 186 плажа половината са неохраняеми или частично охраняеми. 91 са ивиците, които са отдадени на концесия или под наем и не са изрядни.

Проблем с липса на спасители има на 36 плажа, каза регионалният министър Лиляна Павлова. Най-големият, а той е и най-често срещаният проблем извън този със спасителите, това са многото сергии и преместваеми обекти, заведения, за които е дадено разрешение за определена квадратура, а те хитруват и си позволяват да поставят масички, шатри, меки мебели, включително мини голф игрища и пързалки на територията на плажа, в зоната за свободно плажуване.

Според доклада на МРРБ, изрядните плажове в Добричка област са Албена и Кранево.
Нарушения във водноспасителната дейност са констатирани при отдадените на концесия или под наем плажове: част 3 от Крапец-север; част 1 от Каварна; Божурец - Топола 1 и 3; Двореца - Балчик. Здравното обслужване не е уредено в част 3 от Крапец-север и част 1 от Каварна. Необезопасена акватория има на Божурец - Топола и Иканталъка. Проблеми със санитарно-хигиенните условия има на Крапец - север; част 1 от Каварна и Божурец - Топола 1. Нарушения при поставяне на преместваеми обекти от МРРБ са открили в Добричка област на Божурец - Топола 1 и 3, и Иканталъка 2.
На петте плажа, стопанисвани от областния управител има проблеми със спасителите и непълно здравно обслужване, като на "Нов плаж" Балчик в момента на проверката не е имало медицинско лице.

Внезапните проверки от министерството ще продължат. Санкциите за извършените нарушения са различни за концесионерите и наемателите. Когато се отнася за незаконно поставени обекти сумата е 5% от концесията или наема, като в някои случаи се определя на квадратен метър. За неосигурено водно спасяване глобата е в размер на целия наем за годината. От 3000 до 6000 лева пък е глобата за физически лица, които ограничават свободния достъп до плажа. За юридически лица наказателната такса може да стигне до 24 000 при повторни нарушения.