/ Dariknews.bg, архив
500 лв. глоба за всеки, запалил огън в гората или близо до нея
Девет горски пожара са регистрирани в обхвата на Североизточно държавно предприятие през първите шест месеца на годината, информират от ведомството. В резултат от бързата и адекватна реакция на горските стражари и огнеборците не са нанесени сериозни щети на дървесната растителност.

Огнеборците: Нека опазим земеделските земи и реколтата от пожари!

От СИДП призовават гражданите да пазят горите от пожари и да не подценяват правилата за безопасност. Горските стражари апелират за повишено внимание при активната селскостопанска работа през летния период. Забранено е паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи, предупреждават от предприятието, което стопанисва държавните гори в  областите  Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Човешката небрежност остава основен фактор за възникването на горските пожари. Това е и причината за пет от инцидентите през първото полугодие. В един от случаите е установен умишлен палеж, при който огънят обхваща площ от 1 дка в ДГС „Добрич” и изгарят 28 фиданки. Общо два са горските пожари от началото на годината в Добричко, като вторият – в ДГС „Генерал Тошево”, е предизвикан от човешка небрежност. 

Пожар изпепели автомобили на паркинг в Добрич

От началото на годината на телефон 112 са постъпили 121 сигнала за инциденти в горите.
28 от тях са за възникнали пожари в или близо до горски площи в обхвата на СИДП. 

Глоба от 500 лв. грози всеки, който запали огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, припомнят от СИДП. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.