Дузина здравни работници протестираха в добричката болница
Дузина здравни работници протестираха в добричката болница / Дарик Добрич

Не повече от дузина медици се включиха по обед в протеста в МБАЛ-Добрич, организиран от КТ"Подкрепа". Председателят на синдикалната организация д-р Любомир Божков припомни, че основните искания, формулирани на национално ниво на 20 октомври от КТ"Подкрепа", КНСБ и БЛС, са за адекватно финансиране на системата на здравеопазване и издължаване на сумите за извършените дейности в болниците.

Междувременно обаче е станало ясно, че по-голямата част от дължимите средства вече са преведени на добричката болница. „Не са изплатени все още 35% от сумите за юни, юли и август, но е постигнато съгласие това да стане до м.януари", обяви д-р Божков.

Въпреки това членовете на КТ"Подкрепа" са решили да протестират.

„Не можем да упрекнем министерството в нещо конкретно, защото все още не сме наясно с идеите на новия министър. Той не носи отговорност за идеите на предишния. В този смисъл разбирам позицията на регионалното ръководство на БЛС да не участва в тези протести. Въпреки че сумите са преведени, неяснотата и хаоса, който цари в системата, ни дава основание да изразим протеста си и да бъдем нащрек", заяви д-р Божков.

Дузина здравни работници протестираха в добричката болница
netinfo

По думите му има генерални проблеми, които остават нерешени, като например липсата на сигурност в сектора.  

„Доскоро се твърдеше, че ще минем на нов етап в разплащанията в здравеопазването, на базата на т.н. диагностично свързани групи. Новия министър обаче каза, че този принцип се отлага за 2011 година и засега остават клиничните пътеки. В момента правилата за финансиране се определят еднолично от здравната каса, а тя се доминира от управляващите. Това не е нормален подход, няма трипартитен принцип, няма съгласие", допълни д-р Божков.

Той заяви, че протестиращите нямат искания към ръководството на МБАЛ-Добрич и че финансирането не било компрометирано заради него.

„Здравните кадри напускат България - това е истинският протест. Това се случва в резултат на липсата на реформи, които да задоволяват нашите искания. Това е фатално", заяви на протеста д-р Гинка Вайкова.

По думите на д-р Стоян Близнаков в системата няма пари, няма кадри, болницата се крепи на пенсионери, а младите бягат в чужбина или във Варна. „Как е възможно в болниците във Варна да хранят, да имат чаршафи, да имат лекарства, а в Добрич да няма, на какво се дължи - никой не може да каже!" - заяви д-р Близнаков.