ДСБ с декларация за проблемите във ВиК
ДСБ с декларация за проблемите във ВиК / netinfo

ДСБ-Добрич разпространи в медиите декларация във връзка с проблемите във ВиК-Добрич. „Като граждани и като политическа партия, сме съпричастни към  проблемите в нашия град, породени от кризата във водоснабдяването на Добрич и региона. Ежедневно към ДСБ се обръщат граждани, за да изразят своето възмущение от некомпетентното ръководство на ВиК, анархията, царяща в дружеството, злоупотребите и превръщането на цял един град в заложник на нечие незнание и лични интереси”, се казва в декларацията.

От ДСБ поставят въпроси „които витаят в общественото пространство и чакат своите отговори”:

- Защо помпените станции като тази в с.Стожер например, работят денонощно, въпреки предписанията на ДКВР да бъдат спирани в определени часове. Според работещи в дружеството,това води до ненужно увеличаване на върховата електроенергия?

- Вярно ли е, че са закупени два джипа „Ровър” и две коли „Фолксваген”, при положение, че предприятието има финансови задължения и липсва водоноска, каквато дружеството е длъжно да притежава?

- Защо квалифицирани кадри със стаж и опит са съкратени и заменени с хора без нужния ценз?

- Има ли и какви са задълженията на ВиК Добрич към други доставчици,освен Energo-pro(Е.ОN)?

- Има ли привилигировани клиенти на ВиК,плащащи по занижени цени?

- Вярно ли е,че е закупен рециклиран багер „Бoлгар” от фирма „Грация”, че се купува стара, амортизирана техника, дефектираща по време на работа и опасна за работещите с нея и на каква цена?

- Защо гражданите на Добрич са лишени от възможността да плашат сметките си по електронен път, каквато имат жителите на другите градове?

- Какво се прави за събиране на задълженията от длъжниците?

Ще посочим задълженията  към 17.09.2012 год. само на няколко от  фирмите и дружествата:

- „Добруджански хляб” АД – 91 158,76лв.

- Птицекланица АД           -  81 524,49лв.

- СТАРТ АД                       -   30 166,75лв.

- МБАЛ- Добрич АД         -   16 722,72лв.

- МУ СОС                          -    36 905,69лв.

- ЕООН ГРАНАТ ОЙЛ     - 21 247,89ЛВ.

Това е незначителна част от общия брой на длъжниците - 228 със задължения за 848 585,52, като в този брой не са включени всички.

„Въпросите са още много и дори някой от тях да изглеждат „дребнави” и несъществени, те очертават общата картина на разруха и неумение да се ръководи ВиК Добрич. И ако тези въпроси не получат ясни и честни отговори, това ще е поредното доказателство за неспособността на ГЕРБ да реши наследените от БСП проблеми, задълбочаването им от управлението на некомпетентни партийни кадри на управляващите и неспазването на дадените предизборни обещания. Ние сме убедени,че само със смяната на ръководството проблемите няма да бъдат решени. Че за спирането на водата и причинените неудобства на добричлии не са виновни само длъжниците, но и лошото управление. Надяваме се, че нещата няма да спрат дотук и това ръководство, назначено от и с благословията на ГЕРБ, ще понесе своята отговорност за това, че не само не започна стабилизирането на дружеството, но и задълбочи унищожаването му. За целта трябва да се направи пълна и обективна ревизия  и резултатите от нея да бъдат oповестени пред гражданите като доказателство на твърдението, че ГЕРБ води прозрачна политика с лице към хората”, казват още от общинското ръководство на ДСБ.