ДПС: Санкционират хиляди земеделци заради неадекватно избран срок
ДПС: Санкционират хиляди земеделци заради неадекватно избран срок / Дарик Добрич

ДПС прогнозираха, че може да се стигне до съдебни искове от производители заради проблем в земеделския сектор. Народният представител от Движението Ферихан Ахмедова обясни, че хиляди земеделските производители ще бъдат санкционирани, защото няма да успеят да спазят срока за регистрация на земите.

„На 29 май приключва крайният срок, в който земеделските производители могат да кандидатстват за субсидии за очертаване на земеделските си площи.
Проблемът е, че хиляди земеделци не успяха да влязат в поземлените комисии и това да го направят поради технически, организационни проблеми от страна на Министерството на земеделието и съответните поземлени комисии", обясни Ахмедова.

По думите й нормативната уредба е такава, че Министерството на земеделието е имало възможност да удължи този срок до 15 юни: „Национално е решението този краен срок да бъде 29 май. Смятаме, че този срок е избран неадекватно, защото се оказа, че хиляди земеделци не могат в момента да се възползват от правото си да подадат заявление за помощи без санкции".

От ДПС призоваха Министерството на земеделието още днес да предприеме промяна на Наредба №5 в частта за сроковете - от 29 май на 15 юни, в унисон с регламента на ЕК.

„Ако това не се случи, ръководството на Министерството на земеделието да поеме политическата и финансова отговорност във връзка със санкциите, които ще бъдат налагани след неадекватно определения срок 29 май за подаване на единните заявления за плащания", добави Ферихан Ахмедова.