ДПС печели изборите в 4 общини на областта
ДПС печели изборите в 4 общини на областта / Дарик Добрич

ДПС е втора политическа сила на евровота в Добричка област и първа в 4 общини, обяви областният председател на партията д-р Ердинч Хаджиев. „За първи път, откакто съществува ДПС в региона, ние сме на второ място на избори и това е благодарение на работата на цялата организация”, подчерта Хаджиев. Той заяви, че ДПС е единствената партия в областта, която подобрява резултата си в сравнение с парламентарните избори, докато за всички останали подкрепата е намаляла. По думите му  БСП и ГЕРБ са получили по около 10 000 гласа по-малко.

В Добричка област  за ДПС са гласували 11068 души, което e с 568 повече от последните парламентарни избори, отбеляза Ердинч Хаджиев. В сравнение с предишните евроизбори партията е спечелила около 1000 гласа повече.

Движението за права и свободи  е първа политическа сила на евроизборите в общини   Балчик, Добричка, Крушари и Тервел, където е отчетен най-добрият резултат за партията в областта.

Анализът на изборните данни показва, че в две общини - Добрич и Генерал Тошево,  има спад в гласовете за ДПС, но по думите на Хаджиев той се компенсира от добрия резултат, постигнат като цяло в региона. Най-голям отлив на гласове има в община Добрич. Областният лидер на движението отрече това да се дължи на проблеми в общинската организация на партията и свърза по-слабия резултат с ниската избирателна активност. „В Добрич трябваше да заложим на по-шумна кампания, за да разберат хората, че има избори. Не можахме да ги активираме достатъчно”, коментира Ердинч Хаджиев.