Допълнителни  експертизи и свидетели  по дело за обсебване
Допълнителни експертизи и свидетели по дело за обсебване / netinfo

Добричкият окръжен съд допусна две допълнителни експертизи за изясняване на наказателното дело срещу 60-годишния Филчо Колев от Пловдив. Той е обвиняем, че през периода 1 юли 1998 година - 3 май 1999 година като пълномощник на ЕООД „Стан - Тех" противозаконно е присвоил 12 247 тона пшеница и 1 485 тона царевица. Продукцията е била собственост на 20 земеделски кооперации и арендатори, а всичко е на обща стойност над 1 млрд. 870 млн. неденоминирани лева. Обсебването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Съдът разпита петима свидетели, сред които бивши служители на „Стан-Тех" и ръководители на фирми, износители на зърно - "Луи Драйфус" и „Зърнени храни" - клон Варна. Съдът прие представената информация от пристанищата и митниците във Варна, Бургас и Балчик, от Окръжните съдилища и от Териториалните поделения на НАП в Добрич, София, Варна, Пловдив и Лом и други поискани по делото документи.

Назначена бе допълнителна експертиза, която да установи отразени ли са в дневниците за покупко-продажби на „Стан-Тех" сделки за пшеница между Зърнобазата на фирмата в Балчик и „Зърнени храни" - клон Варна, а също с „Ломски мелници".  Втора експертиза трябва да изясни какви са били пазарните цени за пшеницата и царевицата през 1998 и 1999 г. Съдът призова да дадат обяснения двама нови и двама неявили се досега свидетели. За повторен разпит е повикан бившият управител на Зърнобаза - Балчик. Делото  ще продължи на 21 януари 2010 година.