/ Sofia photo agency- архив
100 проверки извършиха от Инспекцията по труда в Добричко през месец октомври, отчитат оттам. Проверявани са предимно строежи, ресторанти, обекти за търговия, селско стопанство.

Установени са 404 нарушения, от които 192 на здравословните и безопасни условия на труд и 212 по закрилата на трудовите права на работниците. Съставени са 40 акта. Получени са 27 жалби срещу некоректни работодатели, по които са направени проверки.
 
Пренасочени са допълнителни екипи за надзор в строителството, тъй като въпреки засиления контрол в сектора от няколко години, той продължава да бъде рисков както по отношение на безопасността на труда, така и при законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, работното време и почивките. Проверките се извършват и през делнични и през почивни дни.
 
Остава приоритет за дирекцията и контрола в сектор растениевъдство, където има чести нарушения при трудовите договори и здравословните условия.

Отчита се изцяло ползване на еднодневните трудови договори онлайн от земеделските производители, като предоставените образци от началото на годината са 12 780 срещу 9 045 за м.г.
 
Инспекцията по труда контролира и законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните лица. За десетте месеца на тази година са издадени 576 разрешения за работа на непълнолетни, като през 2016 г. те са били 467 броя.