/ Дарик Добрич
Великденският цикъл Класика продължава с органов концерт в Добрич на доц.Сабин Леви. Програмата на маестрото включва произведения на Франсоа Купрен, Луи-Никола Клерамбо, Й. С. Бах и авторски изпълнения на хорални прелюдии, основани на сефарадски песни.
 
Отбелязват с голям концерт годишнините на Духовия оркестър и на диригента му Стоян Монов

„Органът в Добрич е изключително добре построен. Без поддръжка той се държи добре, няма особени проблеми и дефекти. Ако някъде има орган, важно е не какъв е той, а публиката каква е.

В това отношение доколкото разбирам тук има публика за този инструмент, хора, които се интересуват от тази музика, имате ваша собствена местна органистка Мария Славова, която аз съм виждал да свири и от която  съм изключително впечатлен”, коментира преди концерта в Добрич доц.Сабин Леви.

Той сподели още, че за него изкуството е служба. „ Аз не го правя за себе си, а за другите. Избирам да правя нещо, което харесвам и мога само да се надявам, че публиката на която служа ще го хареса също” -  каза органистът.

Концертът  ще се състои на 9 април от 18.30 часа в концертна зала „Добрич”.
 
Сабин Леви е роден през 1970 г. в София. Завършва СМУ „Л. Пипков” като пианист. От 1976 г. до 1990 г. участва в редица концерти като пианист, органист и композитор в България. През 1990 г. е приет в НМА ”Проф. П. Владигеров”, София, където учи композиция при проф. Ал. Танев и проф. В. Заимов.

През 1995 г. завършва Йерусалимската Музикална Академия, а през 2004 г. защитава двоен докторат по композиция и орган в Канзаския Университет, САЩ. Той е активен като концертен органист, клавесинист, композитор, карилонер¹, преподавател, автор, съавтор и редактор на академични публикации и книги. Доцент - преподавател по полифония и орган в НМА „Проф. П. Владигеров“, София.

С разностранния си музикален талант е добре познат в САЩ, Израел и Европа. Концертира в България и по света, ръководи майсторски класове, участва в международни семинари и конференции.

Лауреат е на международни конкурси по композиция и орган и е бил стипендиант на „Ruth and Clarence Mader Memorial Scholarship Grant“, „Jellison scholarship-University of Kansas“, „Brigham Young University“, „America-Israel Cultural Foundation“.

Има десетки записи в наши и чужди медии, изнася органови рецитали и участва в концерти съвместно със световноизвестни музиканти.