Добруджа напомня за трънливия път към свободата
Добруджа напомня за трънливия път към свободата / Дарик Добрич

Добрич отбелязва 76-годишнината от освобождението от румънска окупация. Окончателното възвръщане на Южна Добруджа към България става през 1940 г. между 21 септември и 1 октомври. За събитията в миналото припомниха на тържествена сесия на Общинския съвет председателят му Иво Пенчев и кметът на града Йордан Йорданов.

„Септември носи обединение и свобода, ново начало за напредък към добро", заяви Пенчев. „Крайовският договор доказва, че всяка малка страна може да влияе на световните решения", каза кметът и разказа за успеха на българската дипломация по време на Втората световна война, благодарение на която територията е върната в пределите на страната. „И когато днес вековни граници отново се прекрояват и цели общества за заплашени от претопяване, Добруджа може да напомни за трънливия път към свободата", каза Йорданов.

Добруджа напомня за трънливия път към свободата
netinfo

Добрич посрещна много гости от страната и побратимени градове. На тържествената сесия присъстваха министърът Ивелина Василева, депутатите Красимир Каракачанов, Светла Бъчварова, Валентин Николов, Валери Симеонов, Иван Станков, Румен Иванов, Живко Мартинов, Рушен Риза; областният управител Детелина Николова; ген.консул на Турция в Бургас, председателят на ОбС Шумен; зам.-командирът на ВМС; представители на побратимени общини и градове Нови Сонч, Первомайск, Залаегерсек, Измаил, Пинск, Кавадарци. На сцената редом с управляващите бяха почетните граждани Галина Дурмушлийска, Ема Георгиева, Венелин Жечев, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев, Хари Летау.

Добруджа напомня за трънливия път към свободата
netinfo

На церемонията бе връчено звание „Почетен гражданин" на хореографа Александър Александров. Той е рожденик на 25 септември и навършва 70 години. „Животът ми е в танца, сцената е моя дом, 50 години съм дал на ансамбъл „Добротица", каза той. „Щастлив съм, че съм наблюдавал деца, които са жадни да изучават българските традиции. Щастлив съм, защото съм плакал, когато името на Добрич се е посрещало с аплодисменти по сцени в целия свят." На тези, които ще поемат по пътя му, Александров пожела да бъдат упорити и да не правят крачка назад.

От името на всички почетни граждани, актрисата Ема Георгиева поздрави новия носител на званието и му пожела да не спира да преследва мечтите си, защото „ако душата на човек е млада, той никога не остарява".

Александър Александров отправи поздрав към публиката с изпълнение на своята песен „Добрич", по чийто текст са работили с Генчо Златев, аранжиментът е на Петър Гочев. Изпълниха я състав „Приятели".

Добруджа напомня за трънливия път към свободата
netinfo