Добричлия иска да се преиздадат книгите за Васил Левски
Добричлия иска да се преиздадат книгите за Васил Левски / netinfo

59-годишният добричлия Румен Москов е написал писмо до директора на НИМ проф. Божидар Димитров с молба да помогне да се преиздадат книгите, посветени на Васил Левски. Това съобщи самият Москов, който от 35 години събира научни трудове и изследвания за дейността на Апостола.

„Голяма част от книгите, посветени на Левски, не са преиздавани отдавна и ще се загубят за поколенията”, смята добричлията. Такива били произведенията на д-р Парашкев Стоянов, проф. Александър Бурмов, Николай Кондарев, Димитър Косев.

Изключително ценна според Москов е книгата на Николай Генчев „Васил Левски”, която е издавана само веднъж и то в малък тираж.

Добричлията заяви, че притежава всички издадени трудове за Васил Левски, с изключение на един –„Левски и неговите сподвижници пред турския съд” на проф. Бурмов. От 1973 година до сега Москов е събрал стотици издания, като най-ценните държи в дома си в специален шкаф. „Непрекъснато ги препрочитам, това ме обогатява и променя”, твърди поклонникът на Апостола.

Румен Москов е черпил данни от Националната библиотека, Националния архив и от многобройните си познанства с историци, изследвали Левски.
Москов е пенсионер, в момента работи като охранител.

Чуйте още в прикачения файл: