Добричлии сезират Главна прокуратура за американската визита на кмета Детелина Николова
Добричлии сезират Главна прокуратура за американската визита на кмета Детелина Николова / Дарик Добрич

Писмо до Главна прокуратура ще изпратят от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ в България с искане да бъдат подведени под отговорност за конфликт на интереси всички държавни служители, включени в българската делегация, посетила преди дни САЩ по покана на американското посолство във връзка с добива на шистов газ. Това стана ясно на днешния протестен митинг в Добрич, организиран в подкрепа на румънските протести срещу отмяната на мораториума върху проучването и добива на шистов газ в северната ни съседка.

Добричлии сезират Главна прокуратура за американската визита на кмета Детелина Николова
netinfo

 

Протестиращите добричлии настояват от прокуратурата да разследват кой е платил билетите за презокеанската визита на държавните служители в българската делегация, в чийто състав бяха и кметовете на Добрич и Нови Пазар и какви са били изявленията им след завръщането им в България. „За нас това е типичен пример как работи една колониална администрация по поръчка. Искаме оставката на всички държавни служители, които работят за чужди фирми и чужди интереси” – категорични бяха митингуващите.

Добричлии сезират Главна прокуратура за американската визита на кмета Детелина Николова
netinfo

 

Те връчиха на добричкия кмет Детелина Николова декларация, в която настояват за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет в Добрич с участието на гражданите по темата шистов газ. Настоява се и за официално изявление от кмета, че добричлии не желаят проучване за шистов газ на територията на Добруджа, както и природните ресурси да бъдат раздавани на концесия на чужди държави, в подкрепа на което до момента има събрани над  4 000 подписа за по-малко от две седмици.

По данни на протестиращите компанията „Русгеоком” има разрешително за проучване на нефт и газ на дълбочина до 5 км. в 16 точки на територията на Добричка област.