Добричлии се обучават за сомелиери
Добричлии се обучават за сомелиери / netinfo

7 добричлии са изявили желание да се обучават за сомелиери. Те ще преминат през тази сдедмица специално подготвен курс с тест и сертификат, издаден от БАСВ - Българска асоциация на сомелиерите и виноценителите - Варна. Курсът се провежда със съдействието на винен магазин "Stories and Wine" и Висше Училище Международен Колеж - Добрич/ВУМК/. Част от бъдещите сомелиери и съорганизатори на курса са студенти на ВУМК от втори и трети курс и сервитьори в класическия ресторант "Изида".

Курсът ще се води по пет часа на ден от председателката на БАСВ Стефка Свещарова. По време на обучението си курсистите ще дегустират вина от цял свят - както от страни - традиционни производители на напитката, така и от държави като Австралия, Чили и Алжир, които са известни като нови страни-винопроизводителки, съобщиха от колежа.

В средновековието сомелиерите са били хората, тестващи вината и храната на кралете, за по-голяма сигурност за здравето на благородните особи. В днешно време сомелиерите професионално съветват клиентите за най-добрата комбинация на храна и вино.