Добричлии изядоха 60-килограмова баница с късмети
Добричлии изядоха 60-килограмова баница с късмети / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

По съвсем нов начин бе раздадена традиционната новогодишна баница в Добрич. 60-килограмовото тестено произведение, разделено на 600 парчета, не можеше както досега да бъде прибирано от хората в торби и всеки да отнесе по много парчета, а бе раздавано на ръка на всеки поотделно. Културно-кулинарното пиршество се състоя на площад "Свобода" в 11.00 ч..

На хората им се наложи да чакат час и половина, за да вкусят произведението на майстора Момка Петрова от "Добруджански хляб" АД, които даряват тази година баницата. Преди да се появи главният герой на събитието, на естрадата пяха и танцуваха представители на повечето фолклорни формации на Добрич, както и нашумялата вокална група "New 5" с ученици от СОУ "Св. Климент Охрдски". Концертът зарадва стеклите се на площада над 500 добричлии. Някои от тях споделиха за Дарик, че не са дошли за баницата, а именно заради веселбата и доброто настроение.

Добричлии изядоха 60-килограмова баница с късмети
netinfo

Разочаровани останаха онези, които си бяха приготвили торби. Всеки получи по едно парче и бе помолен да отстъпи и да даде място на друг желаещ. В раздаването се включиха освен майсторите от хлебозавода и активисти от младежкия червен кръст. Баницата е с късмети, макар и не във всяко парче, разказаха от "Добруджански хляб". В парчетата са поставени монети, както и листчета с традиционните пожелания за здраве, късмет и щастие, но и с шеговити послания. Хапващите споделиха, че е вкусна.

Добричлии изядоха 60-килограмова баница с късмети
netinfo

Освен голямата баница, добричлии бяха зарадвани и с красиво коледно хлебно дърво, обсипано с луксозни тестени произведения, които също бяха раздадени на присъстващите. /Вижте събитието в галерията от снимки/

Добричлии изядоха 60-килограмова баница с късмети
netinfo