Водоснабдяване Добрич
Водоснабдяване Добрич / Dariknews.bg, архив
На 15 януари КЕВР решава дали дали кубик вода в Добрич ще струва 3,28 лв.
Протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата в Добричка област ще се състои от 11.00 часа пред Областна администрация в Добрич. Предложението на ВиК – Добрич е крайната цена до битовия потребител да се повиши до 3,28 лв за кубик вода. То ще бъде обсъдено на заседание на КЕВР на 15 януари.

В отворено писмо до МРРБ, КЕВР, Омбудсмана на Републиката, Областния управител на Добрич и Община Добрич, недоволни добричлии настояват за смяна на ръководството на водното дружество, за прозрачно управление на компанията и повишаване на качеството на предлаганата услуга. Протестният митинг ще премине през центъра на Добрич и ще спре пред кръстовището на „Стара къща“, където движението ще бъде блокирано за кратко.

Междувременно изпълнителният директор на „ВиК Добрич” АД инж.Тодор Гикински в обръщение до медиите коментира, че зад атаките на дружеството стоят лица, „които с години са водили дружеството към декапитализация и са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения, спекулират с икономическите притеснения на жителите на област Добрич. Притеснени от положителните тенденции в работата на дружеството, правят отчаяни опити отново да се върнат в управлението на дружеството, за да продължат да го съсипват“.

Вижте пълния текст на писмото, изпратено от инж.Гикински до медиите:

"На 15.01.2018 г. от 14.15 ч. в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се проведе обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД и за утвърждаване и одобряване цени на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД.
Бизнес планът е входиран в КЕВР още през 2016 година, след като е бил разгледан от Асоциацията по ВиК и предложен на вниманието на всички общини от област Добрич. На два пъти – през 2016 г. и през 2017 г., е претърпял леки корекции. 

В него е заложено през 2016 г. и 2017 г. цената на водата, предоставяна от „ВиК Добрич” АД, да е намалена с минимум 2 стотинки, но това не е направено. Заложената прогноза за 2018 г. е увеличение с 4 стотинки за куб. м, като е предложено  плавно увеличение на цената до 2021 г.  Предлаганото увеличение за 2018 г. с 4 ст./ куб. м като процент е 1,6 и е в пъти по-малко в сравнение с ръста на цените на другите водоснабдителни дружества в страната (от 5,76 до 20%).

Важно е да се знае, че цената на водата в област Добрич вече не е най-високата за страната. За първи път от години насам дружеството отчита положителни финансови резултати.

При назначаването на новото ръководство на „ВиК Добрич” АД през август 2017 г., то завари дружеството с 32 милиона лева задължения. За последните четири месеца, в резултат на работата на новото ръководство, вече са решени част от натрупваните с десетилетия проблеми. За първи път от много години насам, за деветмесечието на 2017 г. дружеството отчете счетоводна печалба в размер на над 170 000 лева, при над 750 000 лева загуби за същия период на предходната година. Резултатите към края 2017 г. все още се обобщават, но очакванията са, че за първи път от много години „ВиК Добрич” АД приключва с положителен финансов резултат, макар и в минимални размери.

Активно се работи за редуциране на задълженията. Подписани са споразумения с електроразпределителните дружества и с банките, които се изпълняват коректно, като целта е задълженията поетапно да се ликвидират.

Ръководството на „ВиК Добрич” АД се опасява, че лица, които с години са водили дружеството към декапитализация и са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения, спекулират с икономическите притеснения на жителите на област Добрич. Притеснени от положителните тенденции в работата на дружеството, правят отчаяни опити отново да се върнат в управлението на дружеството, за да продължат да го съсипват".