Добричлии чакат с часове паролата си за интернет преброяването
Добричлии чакат с часове паролата си за интернет преброяването / Дарик Добрич

Част от гражданите на Добрич, които пожелаха да се преброят днес по интернет, откриха, че за това са нужни часове. Оказа се, че за да се получи на личния имейл адрес паролата за попълване на електронната карта, се чака по два-три часа.

Това се случи и на зам.-областния управител на Добрич Тодор Георгиев, който е и председател на Областната преброителна комисия. Той покани журналисти в 13.00 часа, за да демонстрира преброяване онлайн. Поръчаната от него час по-рано парола обаче все още не бе пристигнала.

Заместник-областният управител д-р Катя Ганова обаче имаше повече късмет. Тя се преброи първа от екипа на Областна администрация. Преди възникването на проблема  в сайта на НСИ д-р Ганова е успяла за около 40 минути да попълни преброителната карта в интернет и е получила уникален код, който ще предаде на преброителите. Още един служител от администрацията - главен експерт Пеню Петров, успя да получи парола от сайта на НСИ преди възникването на техническия проблем в обедните часове на днешния ден.

Нормално е, това е пиков момент, коментира зам.-областният управител Тодор Георгиев. Препоръчвам на всеки, който има възможност, да се преброи по Интернет. По този начин ще се спестят време, хартия и не на последно място средства за заплащане на преброителите, допълни той.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов пък реши да използва обедната си почивка, за да попълни формуляра за електронно преброяване на НСИ. Градоначалникът също не получил веднага паролата си. Ангелов все пак призова всички служители на местната администрация и жителите на общината, които имат достъп до интернет, да се преброят електронно. Това е един пример как може реално да спестим средства на републиканския бюджет, коментира Ангелов.

Кметът на Добрич Детелина Николова заяви, че ще се преброи по интернет след 17.00 часа.

В по-ранните часове на днешния ден обаче системата работеше нормално и паролата се получаваше почти веднага.