Добричко издателство пусна пътеводител за Родопите
Добричко издателство пусна пътеводител за Родопите / Дарик Добрич

Пътеводител за Родопите е най-новото издание на добричкото издателство „Меркурий Комерс 97”. Авторите на книгата Гавраил Гавраилов и Александър Караджов имат родови връзки в планината. По същия начин се чувстват главният редактор Георги Палахутев и повечето сътрудници в този вълуващ проект – Асен Салкин, Емил Паралингов, Анна Пелова, Надежда Савова, информират от издателството.

Книгата излиза на три езика- български, руски и английски и проследява основните пътища и трасета в планината от гледна точка на историята, темите и символите в местния начин на живот, както и възможностите за бъдещето. Текстът акцентира върху характерните ценности на родопчани – гостоприемството, религиозната толерантност и уникалните местни обичаи.

Цялостното представяне на Родопите, събрано в 23 теми, включва екстремните приключения в дивата природа, възможностите за туризъм през различните сезони, какво може да се прави отвъд границата, в гръцката част на планината. Има добри попадения в представянето на тракийското и римското наследство и съвети как можем да обиколим планината в римски сандали по старите трасета, като посетим много от тракийските светилища и средновековните крепости. В края на книгата са представени три лични истории, които подкрепят отворения конкурс за фотопис на тема „Звуците на чановете- носталгия по бъдещето”. Това е провокация, която се фокусира върху традиционния местен поминък на овчарите.

Изданието съдържа още много полезна информация за новите туристически атракции, обекти за настаняване и насоки как да прекараме пълноценно времето си със старите родопски детски игри. Представен е и кратък родопско-български речник. Текстът е гарниран с великолепни авторски фотографии.

Националната премиера на книгата е на 20 март, в 17,30 часа в Планетариум Смолян. На 21 март  в Чепеларе се открива самостоятелна изложба на Велина Христова, която е и художник на корицата на изданието. Премиерата за Добрич е на 26 март, 18.00 ч, в хотел „Вила ди Полета”.