Добричките лекари: Протестът ни е и протест на пациентите
Добричките лекари: Протестът ни е и протест на пациентите / Дарик Добрич
Добричките лекари: Протестът ни е и протест на пациентите
62066
Добричките лекари: Протестът ни е и протест на пациентите
  • Добричките лекари: Протестът ни е и протест на пациентите

Нашият протест всъщност е протест и на пациентите. Около това мнение се обединиха лекари и пациенти от Добрич на среща с медиите, на която обявиха подкрепата си за националния лекарски протест.

В Добрич вече са събрани 320 подписа в подкрепа на исканията, разписани от лекарите в цялата страна. Общо членовете на добричката лекарска колегия са 480. Исканията са: оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, отмяна на правилата за определяне на регулативните стандарти за първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ и на правилата за определяне на годишен прогнозен обем дейности и стойност на разходите за болнична помощ. Иска се още здравно-осигурителните вноски да се ползват само за здравеопазване, с пари на здравноосигурени да не се заплащат услуги на здравно неосигурени, както и да се възстановят в касата 2.47 млрд.лева здравни вноски, които са били отклонени. Лекарите настояват също НЗОК и РЗОК да упражняват само финансов одит, тъй като нямат капацитет за медицински такъв, както и да не се прехвърлят дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК.

Лекарите настояха още да се разреши прехвърляне на неизползвани направления и средства по тримесечията, за да може да бъдат използвани когато има нужда през годината. "Сега ние върнахме 40 млн.лева на министър Дянков, и те не отидоха за здравеопазване", подчерта председателят на Районната лекарска колегия д-р Галя Василева. Рестриктивна мярка е и акредитацията на болниците, заради която вече се закриха болници в региона, където общините не могат да помагат.

Лекарите в Добрич обясниха решението си да не протестират на улицата. "Можехме да излезем пред РЗОК, но не сме сигурни, че това ще промени нещо, тъй като там изпълняват решенията на НЗОК. Преценихме, че е по-добре да оставим специалистите по работните им места", каза д-р Василева. /чуйте исканията и проблемите на лекарите - в аудиото/