Добричкият зоопарк ще предлага езда на пони
Добричкият зоопарк ще предлага езда на пони / Център за защита на природата и животните

С две нови понита се сдоби в навечерието на 2010 година добричкият Център за защита на природата и животните, съобщи директорът му Севдалина Венкова. Те идват от Констанца и са заменени за един от ценните представители на семейство Пржевалски - синът Искър. Младият кон е трябвало да напусне добричкия зоопарк, тъй като е започнал да конкурира баща си Игор във воденето на 4-членното стадо, поясни Венкова. Той е нападал родителя си и не го е допускал до хранилките.

Двете понита, които са получени в замяна на Искър, са на 10 години и се казват Андрей и Андрея. Директорът ги определи като много кротки. Идеята на екипа на зоопарка е с тях да се създаде нова атракция - езда за деца през летните месеци на годината.

Водят се проговори със зоопарка в Констанца да бъдат предоставени на Добрич водни птици - пеликани, щъркели и фазани. "Румънският център за животни е от същия тип - без хищници, обитават го подобни видове, а птиците са в изобилие, поради разположението му на морето", обясни Севдалина Венкова.

И тази година в зоопарка очакват добричлии да занесат коледните си елхи след като преминат празниците. Естествените вечнозелени растения са любима храна за много от обитателите - конете на Пржевалски, камерунските кози, муфлоните. Зоопаркът не разполага със собствен транспорт и поради това трябва желаещите да помогнат да занесат елхичките сами.