Добричкият съд предава британец на испанските власти
Добричкият съд предава британец на испанските власти / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд допусна незабавно предаване на британския гражданин Пол Уилямс на испанските съдебни власти, съобщават от ведомството. Срещу него бе осъществено наказателно преследване в изпълнение на Европейска заповед за арест. Съдебният състав потвърди наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" и постанови той да бъде приведен в Затвора Варна до екстрадирането му.

31-годишният Уилямс е обявен за международно издирване от съда в град Естепона в Кралство Испания по обвинения за участие в престъпна организация и пране на пари. Той бе задържан в полицията в Добрич на 31 август т.г., а на 3 септември Добричкият окръжен съд му наложили постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Испанските власти подозират, че с негово участие са изпрани значителни суми от незаконен произход, като е закупил луксозни имоти в Испания. Предполага се, че Пол Уилямс е участвал в организирана криминална група, действаща на територията на Коста дел Сол, която вероятно е организирала пратки на наркотици и оръжие от Испания за чужбина, използвайки мрежа от предприятия, създадени за тази цел, както и мрежа от дружества за укриване на печалбите от тези незаконни дейности.

На 9 септември Пол Уилямс даде пред Добричкия окръжен съд съгласие доброволно да бъде предаден на изискващата го държава и не е оттеглил това съгласие в законовия тридневен срок. Той помоли да бъде преместен в Затвора Варна, „за да бъде при малко по-нормални условия". „Ужасен съм от ситуацията, в която съм попаднал. Искам по-бързо да бъда изпратен в Испания, за да си изчистя името", заяви той.

Актът на Добричкия окръжен съд е окончателен и не подлежи на обжалване.