Добричкият съд глоби неявили се свидетели
Добричкият съд глоби неявили се свидетели / netinfo

Глоби от по 500 лева наложи Добричкият окръжен съд на шест неявили се свидетели по дело за измама. Те са били редовно призовани, но за пореден път не са се явили на насроченото от съда заседание по жалбата на Валентин Топалов. Тя е срещу наложена му от Каварненския районен съд присъда. Самият жалбоподател за шести път проваля разглеждането на делото с молби за отлагане.

Каварненското съдилище е признало 53-годишния Топалов от Сливен за виновен, че измамил 10 граждани на Балчик, Каварна, Добрич и Варна и им е причинил имотна вреда в размер на 3671 лв.

През пролетта на 2004 година Топалов бил представен на варненски адвокат като инженер, работещ във фирма във Варна. Адвокатът го поканил за сътрудник в кантората, която възнамерявал да открие в Балчик. Задълженията на Топалов били да привлича клиенти за правна помощ, да извършва справки в съда, прокуратурата и други инстанции. Това обаче е трябвало да прави само с разпореждане на адвоката.

Топалов отворил кантората в Балчик, но до юли 2004 година тя нямала клиенти. Затова варненският адвокат му разпоредил да я закрие.

Осъденият обаче продължил да се изявява като "адвокат" в Белия град, а в началото на август 2004 година се преместил в Каварна. Той успял да измами 10 лица, които използвали услугите му за изготвяне на договор за доброволна делба на имот, за закриване на фирма, за процесуално представителство по съдебни дела, за узаконяване на наследствени земи.

На 13 юли 2007 година първата съдебна инстанция му е наложила условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода при изпитателен срок от три години.