Добричкият окръжен съд усъвършенства деловодството си
Добричкият окръжен съд усъвършенства деловодството си / netinfo

Добричкият окръжен съд ще започне през септември внедряването на усъвършенствана версия на „Съдебно-административната система - съдебно деловодство". Това стана ясно на организираната от председателя на съда  Енчо Енчев среща с Ненка Севастиянова - заместник директор на „Информационно обслужване" -  клон Варна  и ръководител на проекта „Обновяване на Съдебно-административната система.

Проектът включва усъвършенстване и разширяване на електронната съдебно-деловодна система в четири направления: подобрения, свързани с експлоатацията й, възможност за безхартиен обмен на данните между районните, окръжните и апелативните съдилища, изготвяне на статистически справки в стандартизирана форма, извеждане на съдебните актове за публикуване и интеграция с централен уеб базиран интерфейс. Промените и допълненията на системата са съгласувани и одобрени от Висшия съдебен съвет, който е и възложител на проекта. 

Безхартиеният обмен на данни между различните съдебни инстанци и ще допринесе  за подобряване на прякото обслужване на гражданите. Например в момента на приемане на жалба по дело, програмата ще генерира информация за най-важните документи по него и ще ги изпраща в по-горната съдебна инстанция. Съдебните актове пък ще бъдат своевременно публикувани в интернет портал.

Системните администратори, деловодителите и секретарите от окръжния и петте районни съдилища в Добричкия съдебен окръг ще преминат обучителен курс за новостите в средата на месец септември.  Днес  „Информационно обслужване" АД -  клон Варна проведе поредно обучение на деловодители и съдебни секретари от Добричкия окръжен съд за повишаване на уменията им за работа със „Съдебно-административната система - съдебно деловодство". Прилагани бяха казуси от текущата дейност  на служителите от гражданското и търговско деловодство, секретарите, архиваря и статистика на съда.