Добричкият окръжен съд получи висока оценка за работата си през миналата година
Добричкият окръжен съд получи висока оценка за работата си през миналата година / Дарик Добрич

За последните четири години в Добричкия окръжен съд има само два отменени акта по наказателни дела и едно върнато за ново разследване дело - стана ясно на годишното отчетно събрание на съда, проведено днес. Тенденцията е към увеличение на наказателните дела от общ характер и на частните наказателни дела.

Ръководството на Апелативен съд-Варна даде много добра оценка на работата на окръжното съдилище както по наказателните, така и по гражданските и търговските дела.

За 2009 година са постъпили общо 2 163 дела в Окръжен съд Добрич, което е с 200 броя повече спрямо 2008 година. Свършени през миналата година са 2 183 дела като 81% от тях са приключили в тримесечен срок от датата на образуване. При първоинстанционните наказателните дела в тримесечен срок са приключили 95,13%, а при първоинстанционните граждански - 83%.

В Добричкия окръжен съд през 2009 година най-голям е бил броят на образуваните дела за общоопасни престъпления  - 29, или 42% от всички дела.

Съдът отчита 50% намаление на образуваните през 2009 г. дела за престъпления свързани с наркотици, спрямо предходните три години. Намаление бележат също делата за пътно-транспортни произшествия с причинени телесни повреди и смърт, но броят им е увеличен спрямо предходните две години.

Делата за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции заемат 23% от общия брой образувани наказателни дела през 2009 година.

Отчита се намаление на делата за убийства и за причиняване на телесна повреда. Постъпило е само 1 дело за  убийство при 8 дела за 2008 година.

През миналата година наказателните съдии са постановили 68 присъди, като 36 от тях са осъдителни, а 3 са оправдателни. Като „Съкратено съдебно следствие" са разгледани 19 дела, при 22 дела за предходната година.

В Добричкия окръжен съд през 2009 г. са предадени на съд 79 лица, докато през 2008г. техният брой е бил 107.

През миналата година са образувани 7 дела с висок обществен интерес с подсъдими бивши служители - пътни контрольори на Агенция „Пътна инфраструктура".

През 2009 г. са постъпили 206 броя първоинстанционни граждански и 240 броя търговски дела. Разгледани са 17 административни дела, отчитат още от окръжното съдилище.