Добричкият окръжен съд гледа дело за съпруг – убиец
Добричкият окръжен съд гледа дело за съпруг – убиец / netinfo
Граждански иск за 600 хил. лв. предяви майката на убитата преди 13 години Марияна Иванова Илиева срещу нейния съпруг и извършител на престъплението – 46 годишния Тошко Илиев. Братът на жертвата поиска 300 хил. лв. обезщетение за преживените болка и страдания. Днес Добричкият окръжен съд ги конституира като граждански ищци и даде ход на процеса, съобщават от пресслужбата на съда.

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Тошко Илиев, че на 01.02.1995 г. е умъртвил чрез удушаване с примка от капроново въже по особено мъчителен начин и с особена жестокост съпругата си Марияна Илиева и е заровил тялото й в землището на с. Стефаново. На предварителното производство той се е признал за виновен.

Според неговата версия въпросният ден двамата завели с личния им автомобил двете им дъщери на гости при неговата майка в с. Стефаново. По пътя към Добрич се скарали в колата и Марияна му ударила шамар по лицето. Той започнал за я удря, докато тя престанала да мърда. Уплашил се, че съпругата му е умряла и решил да скрие тялото. Заровил го в трап зад чешма на разклона за с. Одърци по пътя Добрич – Албена. Съдебно-медицинската експертиза обаче установява, че смъртта на Илиева е причинена от обесване с примка с капроново въже.

На другия ден след извършване на престъплението Илиев съобщил на родителите на съпругата си, че тя е слязла от колата на бул. „Христо Ботев”, с намерение да ги посети и повече не я е видял.

До 25.10.2007 г. Марияна Илиева е водена за безследно изчезнала. Същия ден съпругът й е разпитван от служител на ОД „Полиция” в Добрич за извършена от него кражба и изненадващо е направил признание за убийството. Като причина за стореното той посочил, че съвместният им живот бил „ад”.

Днес петчленният съдебен състав на Добричкия окръжен съд отхвърли молбата на Тошко Илиев и неговата защита делото да се гледа по съкратена съдебна процедура, тъй като съществуват противоречия в направените от обвиняемия признания и събраните доказателства за начина на причиняване на смъртта.

Съдът разпита двете дъщери на Марияна и Тошко Илиеви, които почти нямат спомени за майка си, но разказаха за грижите и доброто отношение на своя баща. Майката на убитата опроверга версията, че дъщеря й не се е грижела за семейството и се е отнасяла с пренебрежение към съпруга си.

Прокуратурата поиска разпит на вещото лице, извършило техническата експертиза за механизма на действие на примката, с която е удушена Марияна Илиева. По тази причина процесът ще продължи на 18.06.2008 г.