/ БТА
Окръжният съд в Добрич отказа да изпълни Европейска заповед за арест затова българин, осъден за трафик на мигранти в Румъния, ще изтърпи наказанието си у нас, съобщи пресцентърът на съдебната институция.

С Европейската заповед, издадена от румънските власти, е поискано българският гражданин Ю.Ш. да им бъде предаден за изтърпяване на три години "лишаване от свобода". Постановената от Окръжния съд в Констанца присъдата за извършено престъпление, квалифицирано като трафик на мигранти, е влязла в сила на 4 ноември 2020 година.

Компетентните румънски власти са обявили мъжа за издирване на 25 ноември с Европейска заповед за арест, посочват от пресцентъра на съда. Ю.Ш. е задържан в Балчик на 11 януари 2021 година, след което му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Окръжният съд в Добрич е намерил за основателно изразеното желание от задържания да изтърпи наложеното му наказание в български затвор. Съдебният акт, с който се отказва предаването на българския гражданин на компетентните власти в Румъния, може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.
БТА