Добрички ученици обменят опит с литовци
Добрички ученици обменят опит с литовци / netinfo

21 ученици и четирима преподаватели от Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г.Павлов" - Добрич заминават за Литва, където ще вземат участие в първата работна среща по европейски образователен проект, съобщават от училището. Визитата ще продължи до 15 май, домакин е регионална гимназия "Raudondvario" в град Каунас. Целите на партньорството са насочени към изследване и опознаване на културното наследство на двата европейски народа.

Партньорите ще представят дейностите през първата проектна година с постери за националните празници, за културното и природно наследство, въпросници с географска и историческа насоченост, вестник с национални забележителности, презентация за честване на Коледа и Великден, английско-българско-литовски картинен речник.

По време на посещението учениците ще се включат в работни ателиета за разучаване на традиционни литовски танци и песни и национални ястия. Ще проведат състезания и открити уроци по литовски и български език, спортни игри, ще посетят местни забележителности в региона, столицата Вилнюс, замъка Тракай, Балтийско море, уникалния природен феномен „Куршская коса" и рибарското селище в Нида. С образователна игра за ЕС и засаждане на дръвчета в двора на литовското училище ще бъде отбелязан Деня на Европа - 9 май.

Литовското училище ще върне визитата на българския си партньор през май 2013 година.

Проектът е финансиран по програма „Учене през целия живот", секторна програма „Коменски"- двустранни партнъорства, с грант от 20 000 евро за добричката гимназия и 21 000 евро за литовското училище.