Добрички историци ще изследват турските военни архиви
Добрички историци ще изследват турските военни архиви / снимка: Валентина Добринчева

Факти от турските архиви ще изследват представители на Регионален исторически музей Добрич, стана ясно след срещата им с гостуващия днес в Добрич турски консул в Бургас Исмаил Сефа Юджеер. Директорът Дияна Борисова и уредникът на Мемориалния комплекс Военно гробище Радослав Симеонов поставиха въпроса за писменото искане, отправено през 2001 година за съдействие от турска страна за откриване на факти от военните архиви на Турция.

Господин Юджеер изказа готовност да инициира среща на специалисти от двете страни за извършване на конкретни изследователски дейности. Гостът подчерта, че обединяването на усилията за издирването имената на загиналите турски воини, погребани в Добрич, е знак за позитивно отношение към историята и събитията в нашия край през 1916 година. 

Основната тема на разговорите в кметството бе опазването и обогатяването на историческото наследство, което се съхранява във Военното гробище в Добрич. Представителите на Исторически музей запознаха дипломата с направеното дотук от добричките специалисти. Той обеща сътрудничество и надграждане на добрите междудържавни отношения.