Синята стая на Съдебна палата Добрич
Синята стая на Съдебна палата Добрич / Дарик Добрич
„Синя стая“ бе открита в Съдебна палата – Добрич. Тя служи за щадящо изслушване на деца при съдебни дела. Помещението е второто за област Добрич, след като бе оборудвано такова и в Генерал Тошево.
 
За разлика от другите „сини стаи“ в страната, добричката се намира вътре в Съдебната палата, отбеляза председателят на Окръжен съд Галатея Ханджиева. Помещението е в административната част на палатата, което ще помогне допълнително за спокойствието на децата, тъй като те ще влизат в сградата през друг вход, където няма полицейска охрана и метал детектор.

Съдия Момчева, съдия Ханджиева и Магдалена Миткова
Дарик Добрич

Стаята има видеоконферентна връзка със съдебна зала на първия етаж, където ще се гледат делата. Посредством видеокамера в „синята стая“ изображението се предава на екран в съдебната зала. Въпросите пък на магистратите, адвокатите и прокурорите се чуват в слушалки от психолога, който е при детето, за да може той да му ги зададе по най-удачния начин.

Видеовръзката
Дарик Добрич

Стаята ще се ползва не само при съдебни дела, а и от прокуратурата в досъдебните производства, както и от социалните служители при нужда. Тя е оборудвана с играчки, които са дарени от магистратите и служителите на Районен и Окръжен съд – Добрич.
 
През миналата година в добричките съдилища са били изслушани 19 деца, а т.г. – седем, съобщи Магдалена Миткова – директор на „Социално подпомагане“ град Добрич. През 2017 г. са гледани 306 граждански дела с участието на отдела за закрила на детето и 160 досега през 2018-а. Най-често те са за родителски права, издръжка, теглене на влог или операции с имоти, има и за домашно насилие. Миткова отбеляза, че „синята стая“ ще улесни разпитите на деца, защото обикновено те се притесняват в съда и се затварят или стават дори враждебни.
 
Добричката „синя стая“ е оборудвана от Министерството на правосъдието по програма за сътрудничество с Швейцария.