Добричката болница отчита инвестиции за 1,7 млн. лева
Добричката болница отчита инвестиции за 1,7 млн. лева / Емилия Укова

В добричката болница вече работи спирален компютърен томограф. Новата придобивка беше въведена в експлоатация по случай  Деня на българския лекар - 19 октомври. С това към днешна дата се финализира годишната програмата  за подобряване на базата и оборудването в добричката болница, отбеляза изп. директор на здравното заведение д-р Жанина Калинкова. По думите й  направените за годината инвестиции възлизат на 1,7 млн.лева.

Новият компютърен  томограф е на стойност 1 млн. лева, осигурени от Министерството на здравеопазването. 300 000 лева са вложени за цялостното обновяване, медицинско оборудване и обзавеждане на отделението по хемодиализа. Около 300 000 лева собствени средства е вложила  добричката болница в медицинска техника и ремонтни дейности. 100 000 лева са осигурени по програмата за подобряване контрола на туберкулозата, които са вложени в обзавеждане на нов сектор в рамките на микробиологична лаборатория.

Закупуването на новия скенер беше обявено като приоритет в инвестиционната  програма на болницата за 2009 г., припомни  д-р Калинкова. Той има много предимства, между които възможността за проследяване на кухи органи, съдови изследвания, както и по-детайлно изобразяване на стави и гръбначен стълб.