Добричка област ще получи средства за  инфраструктурни проекти
Добричка област ще получи средства за инфраструктурни проекти / netinfo

Добричка област е включена в два инфраструктурни проекта, които ще се финансират с държавни заеми, съобщават от пресслужбата на областна управа.Със средствата ще се рехабилитира пътя Добрич- Варна и водопреносната мрежа в областта.

 През 2007 г. с държавни заеми на стойност 380,4 млн. евро ще се финансира реализирането на пет инфраструктурни проекти, реши правителството. Област Добрич е включен в два от тях.Проектът “Програма за рехабилитация и реконструкция на пътищата от републиканската пътна мрежа II и III клас” ще се финансира със заем от Световната банка. Стойността му е 90 млн. евро. В Програмата, която предвижда да бъдат модернизирани общо 440 км. е включен и пътя Варна-Добрич.

88,28 млн. евро ще предостави Световната банката по “Проекта за развитие на общинската инфраструктура”. Целта е подобряване на водоснабдяването и качеството на питейната вода на населението чрез рехабилитация на водоснабдителните системи, намаляване на загубите, завършване изграждането на водоизточници и прилежащата инфраструктура, пречиствателни станции за питейни води, довеждащи водопроводи и резервоари. С тези средства ще се реализират проекти във ВиК –Добрич. Основен критерий при избора им е бил високите загуби на вода и електроенергия. Анализът показва, че 70% от разпределителните мрежи са изградени от азбесто-циментови тръби, които са с изтекъл амортизационен срок; загубите на вода са над 50 на сто, като голяма част от тях са вследствие на течове.