Добричка област е в грипна епидемия
Добричка област е в грипна епидемия / Валентина Добринчева, Дарик Добрич

Грипна епидемия обявява в Добричка област от днес РИОКОЗ. Тя трябва да бъде утвърдена от кметовете на всички общини. Значителен брой училища са преустановили учебни занятия с над 30% отсъстващи ученици. В Добрич е регистрирана висока заболеваемост от остри респираторни болести и грип. От 2 до 5 ноември случаите са 193, което прави 206 на 10 000 души. Най-засегнати са възрастови групи от 0 до 4 и от 5 до 19 години. Сред хората над 65 години няма заболели.

Седмицата от 9 до 13 ноември ще бъде неучебна за всички училища в областта, потвърдиха за Дарик от Регионалния инспекторат по образование. Детските заведения продължават да работят по време на грипната епидемия. В тях се въвежда задължителен ежедневен филтър от медицинските специалисти. Откритите болни деца се връщат по домовете.

От утре, 7 ноември, се преустановяват плановите операции, детските и женски консултации, както и всички профилактични прегледи и имунизации. В здравните заведения ще се спазва стриктно противоепидемичен и дезинфекционен режими. Добричката болница трябва да увеличи капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му. Към спешното отделение там се разкрива "грипен кабинет", който ще работи от 9.30 до 18.30 ч. В стационарите се спират свижданията.

Желателно е преустановяване на всички колективни мероприятия с цел избягване на контактите между болни и здрави лица. Всеки случай на грипоподобно заболяване и усложнения трябва да се съобщават в РИОКОЗ - Добрич, отдел "ПЕК" с бързо известие и по телефон 058 / 655 501, факс 058 / 600 692 или на e-mail: riokoz-dobrich@linkbg.org.