Добрич заплашен от сух режим в разгара на лятото
Добрич заплашен от сух режим в разгара на лятото / dariknews.bg

Добрич отново е заплашен от воден режим заради дълговете на ВиК към Енерго-Про ЕАД. Натрупаните в продължение на месеци задължения са в размер на близо 2 милиона, съобщават в писмо до медиите от електроразпределителното дружество.
Оттам предупреждават, че заради огромния дълг е възможно, през следващата седмица, да се стигне до изключване на електрозахранването на обекти на ВиК - Добрич, което би могло да доведе до смущение във водоподаването на града.

От дружеството настояват за спешна среща с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева с участието на кмета, областния управител на Добрич и управителя на водоснабдителното дружество, на която да се вземат бързи решения за реални стъпки за погасяване на дълга.

Добрич беше в подобна ситуация преди близо година, когато пак заради дългове Енергото спря тока на няколко помпени станции и градът остана без вода.
Тогава водното дружество дължеше за ток близо 5 млн. лева. Към днешна дата задълженията отново растат и вече са близо 2 милиона лева, в които влизат и стари дългове, натрупани в продължение на месеци.

Управителят на Енерго про - Варна Стефан Абаджиев вече е обсъдил проблема на срещи с ръководството на ВиК - Добрич, кмета на града и областния управител. „В момента всички ние работим за това да няма смущения в работата на ВиК, но няма как да се справим без съдействието на държавата, която е собственик на дружеството", е заявил след срещите Абаджиев.

„Ако дългът на дружеството не бъде овладян в кратки срокове и неговият ръст не започне да намалява, ще бъдем принудени да пристъпим към поетапно изключване на електрозахранването на ВиК след петък, 23 август" - предупреждава управителят на Енерго про.

„Държавното  ВиК - Добрич, което от много години не е излизало „на чисто” в сметките си за електроенергия, доставя вода в град Добрич и областта от кладенци, някои от които са отдалечени на повече от 90 км. В Добруджа водата е скъпа – всеки литър от нея, който стига до домовете на хората, струва на добричлии киловати електричество. Загубите на вода по километри овехтели с десетилетията тръбопроводи, високата себестойност на услугата и икономическата криза, която сви поминъка в Добруджа и доходите на хората, връщат отново опасността от сух режим – в разгара на лятото”, предупреждава Абаджиев.

Спирането на електрозахранването на ВиК е най-крайната мярка, до която всячески се опитваме да не стигаме, посочват още от електроразпределителното дружество. Оттам обаче отбелязват, че трупането на дълг от крупни клиенти застрашава способността на компания да се разплаща със своите доставчици, от което зависи доставката на електроенергия в цяла Североизточна България.

От електроразпределителното дружество припомнят, че община Добрич е намерила бъдещо решение на проблема с неефективността на ВиК системата на града в рамките на проект за основен ремонт на водопроводите, който решително ще намали загубите на питейна вода и ще редуцира ред други разходи на водното дружество. В рамките на проекта - на стойност 115 милиона лева, е предвидена пълната подмяна на 86 километра главни водопроводи, реконструкция на пречиствателна станция, в резултат на което се очаква загубите на вода да се намалят наполовина, а също така, разходът на енергия в помпените и пречиствателната станция на града да бъде значително занижен. Това съществено би облекчило работата на Енерго Про с ВиК Добрич, отбелязват от компанията.