Добрич внася два вместо готвените три проекта по трансграничната програма
Добрич внася два вместо готвените три проекта по трансграничната програма / Дарик Добрич

Община Добрич ще внесе 2 проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България, съобщи зам.-кметът Росица Йорданова. Третият изготвен проект - за изграждане на дигитализационен център и архив на община Добрич, няма да бъде внесен. Причината е, че в последния момент партньорът от Констанца се отказал да участва, независимо от проведените предварителни срещи, обясни Йорданова.  „Имаме индикации, че предстои още една покана по Програмата за трансгранично сътрудничество и се надяваме дотогава да намерим партньор, за да осъществим „този толкова необходим за общината проект”, коментира зам.-кметът.

Общината ще внесе до утре останалите две проектни предложения по Програмата. Финансиране ще очаква проектът за изграждане на система за видеонаблюдение и сигурност. Първоначално за партньор по него също беше привлечена община Констанца, която впоследствие се отказа, но община Добрич успя навреме да привлече за нов партньор друга румънска община – Бистрет, обл.Долж. Общата стойност на този проект е 595 хиляди евро, като частта за Добрич ще бъде около 450 хил.евро.

Румънската община Бистрет ще бъде партньор на Добрич в проекта за видеонаблюдение

Второто проектно предложение е за електронно управление, координиране и мониторинг на образователната система. Партньор по този проект е община Кълъраш, бюджетът за Добрич ще бъде около 800 хиляди евро.

Готвят проект за електронно управление на учебните заведения в Добрич