Добрич тържествено ще отбележи 3-ти март
Добрич тържествено ще отбележи 3-ти март / netinfo

Добрич ще чества Националния празник - 3 март с общоградско поклонение и тържествен ритуал за издигане знамената на Република България, Европейския съюз и град Добрич.

Заупокойна литургия и света панихида в памет на загиналите за освобождението на България ще бъде отслужена от 10.00 часа в Храм "Свети Георги". През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Ф. М. Достоевски, Добротица, Хайдут Пею Буюклията, Генерал лейтенант Цимерман и на Алеята на опълченците във Военното гробище.

Общоградското поклонение и церемонията по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Добрич ще започне от 11.00 часа на паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

Гости на поклонението ще бъдат консулът Галина Петровская и вице-консулът Владимир Чертков от генералното консулство на Руската Федерация във Варна. С военни почести от представителната част на Варненския гарнизон ще бъдат поднесени венци на паметника на Хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини.

От 12 часа пред хотелски комплекс "България" е организиран празничен концерт с участието на професионален ансамбъл "Добруджа".

В 12.45 в Голямата заседателна зала кметът на Добрич ще връчи официално бойното знаме на председателя на Областния съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стойко Иванов. Знамето е изработено от коприна и е в националните цветове - бяло, зелено и червено. От едната му страна са изписани името на организацията и държавните граници, а от другата - под надписа „С нам и Бог" са изобразени кръст с корона, лъв, саби и думите „За Република България". Такива знамена ще получат всички областни организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.