Добрич ще отбележи Европейските дни на птиците
Добрич ще отбележи Европейските дни на птиците / БДЗП

 

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира на 6 октомври наблюдение на птиците в градския парк „Св. Георги” и работилница за хранилки, в рамките на Европейските дни на птиците. Участниците в инициативата ще имат възможност да се запознаят отблизо с птиците, които обитават Добрич. По време на наблюдението ще бъде демонстрирано специализирано оборудване, т.нар. зрителна тръба , чрез която птиците се виждат в детайли от голямо разстояние. Специалист от БДЗП ще разказва на любителите на природата и птиците интересни факти за живота на пернатите. Данните за най-интересните и често наблюдавани видове птици ще бъдат записани и изпратени за обработка към централата на БДЗП и Чешкото орнитологично дружество, което е международен координатор на Дните през 2012 г.

Европейските дни на птиците се провеждат традиционно от 1993 г. през първия уикенд на октомври и са обща инициатива на природозащитните организации, членове на BirdLife International. Тази година в нея се включват 40 страни от Европа и Азия, сред които е и България. Целта на инициативата е да насърчи колкото се може повече хора да наблюдават птиците и да записват своите наблюдения. Европейските дни на птиците се стремят да повишат информираността по въпроси, свързани с миграцията на птиците и да обединят общите усилия, необходими за спасяване на застрашените видове и техните местообитания.

Инициативата е отворена и в нея може да се включи всеки любител на природата и птиците. Сборният пункт е паркингът зад ресторант Лебед в 8.00 ч. Дейностите ще продължат до 10.00 ч.