Добрич ще има „синя зона
Добрич ще има „синя зона / Дарик Добрич
Добрич ще има „синя зона"
27264
Добрич ще има „синя зона"
  • Добрич ще има „синя зона"

В Добрич ще бъде обособена „синя зона" за платено паркиране на автомобили, съобщиха от кметството. Подготвена е Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на МПС и пешеходците на територията на община Добрич, която може да се види на сайта на общината. Документът определя обхвата, където ще се извършва платеното паркиране и общите правила за движение на превозни средства и граждани в Добрич.

Синята зона ще бъде заключена между булевардите „3 март", „Добричка епопея" и „Добруджа". Ще се заплаща за паркиране на пл."Свобода" и на улиците „Отец Паисий", „Батак", „Славянска", „Гоце Делчев", „Полк. Дрангов" и „Вихър". Паркоместата ще бъдат маркирани със съответните знаци. Там ще има общински служители, които ще контролират спазването на правилата на наредбата и ще събират таксата.

Едночасов престой  в синята зона ще струва 1 лев, като автомобилите ще имат право да останат в сектора най-много 3 часа. Идеята е да се облекчи  паркирането в централната градска част.

В следващите две седмици общинарите очакват предложения от граждани и институции. В момента се обсъжда колко служители ще са нужни за контрола и събиране на таксите. Обмисля се на един следващ етап да се поставят автомати.

Наредбата ще бъде разгледана на сесията на Общинския съвет през април.

Чуйте още по темата от Румен Русев - секретар на община Добрич - в звуковия файл: