Добрич се включва в Седмицата на кърменето
Добрич се включва в Седмицата на кърменето / Дарик Добрич

Добрич ще се включи в Седмицата на кърменето, която започва днес и ще продължи до 7 август. Акции ще бъдат проведени и в градовете София, Варна, Бургас и В.Търново. По време на събитието майки от цял свят се събират в групи на определени места и по едно и също време кърмят своите бебета в продължение на 1 минута. От 2012 г. в тази кампания се включва и България.

От 10.30 ч. утре, 2 август, в ресторант "Мечока Бен" в Добрич ще започне "Голямото кърмене". На него ще се проведат и разговори за важността на продължителното кърмене, предвидена е томбола и забавни игри. Регионална здравна инспекция - Добрич ще подкрепи тази кампания, като по време на събитието ще бъдат раздавани здравно-образователни материали на присъстващите настоящи и бъдещи майки.

През 2013 г. Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана за 21-ви път, като мотото е „Подкрепа за кърмене: близо до майките", с акцент върху жените, които оказват подкрепа на кърмещите майки. Инициативата е на Световния алианс за активна подкрепа на кърменето (WABA) и Ла Лече Лига, с подкрепата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

Дори когато майките започнат кърменето с добър старт, все по-често в дните и месеците след раждането се оказва, че броят на кърмещите майки спада рязко, както и че бебетата не са изключително кърмени към 6-ия месец. Подкрепата за продължаване на кърмене може да бъде предоставяна по много различни начини. Традиционно тази подкрепа се осигурява от семейството.