Добрич се включва в Нощта на литературата 2015
Добрич се включва в Нощта на литературата 2015 / Дарик Добрич

През 2015 г. за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18.00 до 22.00 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 г.

За първа година събитието ще се осъществи и в Добрич, подкрепено от общината. На три места ще се чете на открито - пред паметника на Св. св. Кирил и Методий, в градинката пред Храм „Свети Георги" и в Градски парк „Св. Георги" - пред сградата на музея. Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

В международен план през 2015 Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. В България известни публични личности ще четат избрани моменти от заглавия, издадени след 2000 година, в подходящи за тази цел градски пространства. Във всяко „читателско гнездо" на всеки половин час ще се представя отделен откъс. Първото четене стартира в 18.00 часа. Посетителите ще могат да обикалят „читателските гнезда", да чуят откъсите и да събират печати. В края на вечерта всеки събрал поне 2 печата ще може да участва в томбола.