Добрич се включва в инициативата „България пее”
Добрич се включва в инициативата „България пее” / Дарик Добрич

Добрич ще бъде част от националната кампания „България пее”, която ще се проведе от 15-и до 17-и април на територията на цялата страна. Кампанията е инициирана от Българския хоров съюз по повод 90-годишнината от неговото създаване.

Над 20 града в страната вече са обявили, че ще подкрепят кампанията като организират хорови концерти. Музикалното събитие в Добрич ще се проведе на 16 април - събота, от 18.00 часа в огледална зала „Нели Божкова. В концерта ще се включат  детски хорови формации от Добрич, Русе, Хасково и Свищов – детски хор „Маестро Захари Медникаров“, детско-младежки хор „Св. Георги Победоносец“ - Русе , детски хор „Дъга“ - Свищов, детски хор „Орфей“ - Хасково и възпитаници на Музикална къща „Катлин“ - Добрич.

На следващия ден - 17 април, от 9.30 часа хоровите формации ще проведат и творческа среща в Добрич.

„Целта на тази инициатива, на хоровите срещи и концерти е да се популяризира и покаже красотата на нашето изкуство, което е едно от най-старите в България. Хоровите формации в страната са започнали да се сздават веднага след Освобождението”, коментира пред Дарик  Елвира Пастърмаджиева, главен диригент на детски хор „Маестро Захари Медникаров и на смесен хор „Добруджански звуци”.

Хоровите празници в Добрич ще продължат и след инициативата „България пее". Идната седмица ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на Хора на учителките, а на 3 май ще се състои Великденският концерт на хор „Добруджански звуци”.