Добрич се побратимява с Шафхаузен
Добрич се побратимява с Шафхаузен / netinfo

Добрич ще се побратими с швейцарския град Шафхаузен. Такова предложение ще отправи към Общинския съвет кметицата Детелина Николова на предстоящата сесия на 28 април.

Всъщност сътрудничеството между община Добрич и швейцарското кметство тази година навършва 19 години. Дългогодишното партньорство сега да се скрепи с договор, предлага Николова. Това щяло да помогне при осъществяване на съвместни проекти по програми за побратимени градове, обмяна на опит в културната и образователната сфера и много други.

Вече почти две десетилетия кантоналната лечебница в Шафхаузен оказва огромна материална помощ на добричката многопрофилна болница. Цялостно бе преустроено отделението за анестезия и интензивно лечение, ортопедия, урология, централна стерилизационна, неонаталогията и родилната помощ, хирургията. Бяха внедрени нови методики в рехабилитацията на болни в неврологията и кардиологията.

Болничното сътрудничество с Шафхаузен е уникално не само за нашата страна. Програмата за партньорството „Шафхаузен – Добрич” с автор д-р Андре Гредел бе официално призната за модел на Световната здравна организация за сътрудничество в сферата на здравеопазването в Източна Европа.

Вторият, но не по малко значим и актуален проект с Шафхаузен е Центърът за защита на природата и животните, който отвори врати в Добрич благодарение на българо-швейцарското дружество „ПРО ЗОО”.