Добрич с одобрен проект за подобряване на кадастъра
Добрич с одобрен проект за подобряване на кадастъра / netinfo

Добрич е одобрен на първи етап по проект за подобряване на кадастъра и създаване на географска информационна система, съобщават от пресслужбата на общината.

Средствата в размер на близо 302 хиляди евро ще бъдат осигурени по проект на общината, одобрен от финансовия механизъм Европейско икономическо пространство.

Финансовият механизъм е програма, чрез която Кралство Норвегия, Княжество Лихтенщайн и Исландия дават безвъзмездна помощ на Република България в размер на 21.5 млн. евро. Приоритетите на програмата са фокусирани в областите опазване на околната среда и насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници, развитие на човешките ресурси, здравеопазване и грижи за децата, както и опазване на европейското културно наследство.

Община Добрич е класирана на четвърто място от Комитета за наблюдение по Програмата чрез Министерството на финансите в конкуренция с над 264 предложения. Предстои списъкът с класираните проекти да получи окончателно одобрение от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Основната цел на общинския проект е да се въведе нова модерна система от база данни за подобряване на дейностите по поддръжка и управление на инфраструктурата, комуникациите и градското развитие. Предвижда се да бъде надграден кадастъра на града, както и да се създаде нова географска информационна система за по–добра координация на всички институции и фирми, работещи в областта на инфраструктурата, комуникационните дейности, дейности при управление на кризисни ситуации и спешни случаи, градско планиране и развитие.

Географската информационна система ще бъде изградена след геодезическо заснемане на подземната инфраструктура на Добрич и структуриране на база данните в електронен вид. По този начин ще бъде създаден електронен регистър на всички подземни комуникации на няколко нива, което ще позволи ускоряване на дейностите при ремонт и поддръжка на градската инфраструктура.