Добрич получава още 5 милиона за градския парк
Добрич получава още 5 милиона за градския парк / Дарик Добрич

Подписан е анекс към договора за проекта за реконструкция на градския парк в Добрич, съобщават от общината. Допълнителното споразумение е на обща стойност  4 840 940 лв., като съфинансирането на общината е в размер  на 242 047 лева. Така общата стойност на проекта за обновяване на парка вече е 9 830 645 лева.

Анексът предвижда допълнителни строително-ремонтни дейности в парка, които вече започнаха и ще бъдат изпълнени до края на октомври. предвидена е реконструкция на  10 допълнителни обекта, които обхващат територия с площ от 251 дка. Обособени са функционални зони за спорт, почивка, игри и забавления. Алейната мрежа се рехабилитира и реконструира (чрез премахване на места на стъпала и стръмни рампи) с осигуряване на максимално удобни и свързани веломаршрути и достъпна среда.

Изгражда се трасе за екстремно колоездене през пресечена местност, с естествена почвена настилка, дървени укрепващи елементи, вертикална маркировка и осветление. За нуждите на града, парка и спортна зона „Простор” се реконструира буферен паркинг. Ще се поставят фитнес уреди на открито, включително и за хора с увреждания.

Вече приключва ремонтът на ул."Ген. Колев", която обслужва градския парк. Рехабилитират се прилежащите тротоари, уличното платно и осветлението. В по-високата част на парка, южно от р-т „Чифлика” се възстановява градина в романтичен стил - „Романтика”. Разработени са подходи, архитектурно оформени с арки с увивни растения, възстановява се кръглия фонтан в центъра на градината, предвидени са беседки и ниши с пейки. Всички архитектурни елементи се изпълняват с естествени материали - камък и дърво. В противоположната част на входа на градина „Романтика” е разположен алпинеум. Това е място, което е съществувало преди години, но изоставено във времето. Все още има следи от някогашната малка, пейзажна водна площ. Целия парков елемент се възстановява изцяло. Арт площадът се прави с модерен облик, с места за експозиция на художествени елементи като скулптури, инсталации и др. В момента се рехабилитира алейната мрежа на спортна зона „Простор”, ремонтират се плочниците, обновяват се изцяло спортните игрища.

Проектът за реконструкция на градския парк започна през месец май 2013 година, припомнят от общината. До момента са обновени 226 декара паркова площ. Изцяло ремонтирано е езерото, в което има изградена ледена пързалка, птиче езеро, наблюдателница, беседки, полуостров с места за отдих, както и обособени места за водна растителност. Обновени са мостчетата над езерото и серпентината с многостъпална водна каскада. Подновени и разширени са 26 дка алеи, разделени за пешеходци и велосипедисти. Поставени са множество пейки, кошчета за смет и осветителни стълбове с LED осветление. Близо 100 декара тревни площи са подменени, засадени са над 2000 рози и 360 дървета. Ремонтиран е мемориалният комплекс „Хан Аспарух”, където е поставено ново художествено осветление. За домашните любимци са изградени специални места за игра, в които могат да се разхождат на свобода без да притесняват другите посетители на парка. Изградена е скейт-площадка, която е единствена по рода и размерите си за България, както и нова рок сцена.