Добрич почита паметта на децата, загинали в катастрофи
Добрич почита паметта на децата, загинали в катастрофи / Дарик Добрич - архив

В 12:00 часа в памет на децата, загинали в пътнотранспортни произшествия, патрулните автомобили на ОД МВР Добрич ще бъдат разположени в райони на детски учебни заведения и възлови кръстовища, информират от полицията. Чрез подаване на светлинна и звукова сигнализация и с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на жертвите в пътни инциденти.

Периодът от 4 до 10 май 2015 г. е обявен от ООН за Трета глобална седмица за пътна безопастност. Официалното лого на кампанията е  „Спаси живота на децата!“. По този повод БЧК – Добрич в партньорство с „Пътна полиция” – Добрич, Регионален инспекторат по образование и РД „Автомобилна администрация” организираха редица мероприятия и инициативи.

От 11.00 часа в Областна администрация ще бъде открита изложба с рисунки, посветена на пътната безопасност. На 9 май от 10.00 часа на площад „Свобода” в Добрич доброволци на БМЧК ще покажат демонстрация по оказване на първа помощ.

През цялата седмица ще бъде засилена контролната дейност за използване на обезопасителни системи за деца, колани и правоспособност на шофьорите.

До 10 май в техническите центрове на СБА ще се извършват безплатни консултации за подготовка на автомобилите за летния сезон.

През 2014 година в пътни инциденти на територията на Добричка област са загинали 2 деца до 17 год.възраст, ранени са били 31. От януари `2015 до момента е загинало 1 дете, а ранените са 4. Най-често срещаната причина е липса на обезопасяване в колата.