Добрич почете Съединението
Добрич почете Съединението / Дарик Добрич

Депутати, управленци, общественици и граждани се поклониха на паметника на Захари Стоянов в Добрич по повод 128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Общоградското поклонение се състоя в 11.00 ч. В словото си кметът Детелина Николова посочи, че 6 септември 1885 година е един от най-честитите мигове на България, в който народът ни е приковал вниманието на Европа, отхвърляйки несправедливостта, сторена с Берлинския договор.

„Денят е една от бележитите дати в новата ни история", каза Николова, „едно от най-дръзките и достойни събития, един от малкото моменти, когато българският народ се явява единен и дръзва да поеме сам съдбините на Отечеството, като прави заявка за самостоятелно участие в модерната история на Европа".

Добрич почете Съединението
netinfo

Кметът отбеляза още, че сме длъжни „да прочетем по новому поуките на Съединението". Девизът „Съединението прави силата" е по-актуален от всякога и само така можем да постигнем целите си, заключи Николова.

Добрич почете Съединението
netinfo

След минута мълчание в памет на героите за българската свобода и независимост, бяха поднесени цветя и венци на паметника.

На събитието присъстваха народните представители Сияна Фудулова и Пламен Желязков, областният управител Недко Марчев и заместникът му Исмет Абил, общински съветници, както и представители на партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ, общественици и граждани.

Добрич почете Съединението
netinfo