Добрич - пети в страната по новопосроени жилища
Добрич - пети в страната по новопосроени жилища / dariknews.bg

35 са въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради в Добричка област през третото тримесечие на 2013 година, съобщават от Териториалното статистическо бюро. Начело в класацията по този показател е област Варна със 100 сгради, следвана от Бургас със 79 и Пловдив с 47 сгради.

Новопостроените сгради в региона са с 4 повече спрямо същия период за миналата година, а регистрираното увеличение на новопостроените жилища в тях е  2.6 пъти.
88.6% от въведените в експлоатация сгради са със стоманобетонна конструкция, а 11.4% с тухлена. Запазва се структурата на жилищния фонд с преобладаващ дял на двустайните и тристайните жилища.

Статистическите данни за новопостроените жилищни сгради и жилища са разработени на базата на тримесечна информация, получавана от общинските администрации.
В обхвата на наблюдението се включват новопостроените жилищни сгради с одобрен приемателен протокол Образец 16 или издадено разрешение за ползване съгласно Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.