Добрич отбелязва 95 години от смъртта на ген.Иван Колев
Добрич отбелязва 95 години от смъртта на ген.Иван Колев / Община Добрич - архив

Днес се навършват 95 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев. В негова памет  Духовият оркестър в Добрич ще изпълни военни маршове и песни пред паметната плоча и мястото, където ще се издигне бъдещият паметник на генерала.

Иван Колев Стоянов е български офицер, генерал-лейтенант известен още като бащата на българската конница. Роден е на 15 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, разположено на 25 км. източно от Болград. По-късно се установява в свободна България, а през 1885 г. участва като доброволец в Сръбско-българската война. Учи във военната академия в Торино, участва и в Балканските войни и постига забележителен прогрес - през 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.

През Първата световна война генералът заема длъжността инспектор на конницата, а също и командир на 1-ва Кавалерийска дивизия. Истинският си боен потенциал българската кавалерия, под командването на ген. Колев, разкрива в Добруджа - там където преди 1300 години Аспаруховата конница разгромява могъщата армия на Източната римска империя. Добричката епопея - 5-7 септември 1916 г. е една от големите победи на Българската армия по време на Първата световна война. Освобождението на Добрич и тридневните боеве за неговата отбрана са важна съставна част от Добруджанската операция на Трета българска армия. Българските кавалеристи се изправят срещу руска пехота и срещу прочутата през вековете с победите си Казашка конница и я побеждават на няколко пъти - дори успяват да пленят руско военно знаме. Успехите на българската кавалерия кънтят из цяла Европа.

Непрестанната езда, изпълненото с напрежение пътуване от едно сражение към друго изтощават ген. Колев и на 29 юли 1917 г. героят умира във Виена по време на своето лечение. След смъртта му,  той  е погребан в София.

През 2007 г. се създава сдружение за изграждане паметник на ген. Иван Колев в Добрич, чийто председател е акад. Георги Марков. Целта е монументът да се изгради до 2016 г., когато се навършват 100 г. от смъртта на героя. Общо 578 000 лева ще струва паметникът на ген. Колев. 170 000 от тях вече са предоставени от бюджета на Добрич, с решение на Общински съвет, на избрания за изпълнител скулптор - проф. Крум Дамянов.

През 2010 година е открит паметник на генерал Иван Колев в центъра на родното му село Бановка в Бесарабия, Украйна. Инициативата е на Тодор Нинов – председател на сдружението за изграждане на паметник на генерала в Добрич. Бронзовият бюст е дарен от скулптора Димитър Янков.