Добрич отбеляза Деня на победата и Деня на Европа (СНИМКИ)
Добрич отбеляза Деня на победата и Деня на Европа (СНИМКИ) / Дарик Добрич

Денят на победата и Денят на Европа 9 май бяха отбелязани с общоградско поклонение на паметника на загиналите в заключителния етап на Втората световна война добруджанци и на паметника на Съветската армия. На събитието присъстваха Сергей Симеонов – консул-съветник в Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, членовете на кметския екип, ветерани от войната, представители на политически партии и обществени организации, десетки граждани.

Заупокойна свята панихида отслужиха архиерейският наместник отец Иван Дойчев и отец Стоян Димов. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите във Втората световна война добруджанци, прозвучаха националният химн, химнът на Европа и химнът на Добрич „Добруджански край”.

“Неоспорим исторически факт е, че най-голяма заслуга за победата на антихитлеристката коалиция  има Червената армия. България загуби над 35 хиляди герои. Днес сме тук, за да покажем нашето уважение и почит и да помним тези герои. Съвпадението на Деня на победата и Деня на Европа не е случайно и то не трябва да носи различия, а обединение”, заяви в словото си кметът Йордан Йорданов.

Добрич отбеляза Деня на победата и Деня на Европа (СНИМКИ)
netinfo

На двата паметника бяха положени венци и цветя. “Днес е ден на радост и благодарност - радост за мирните години след войната за нас и нашите деца и благодарност към войните от Червената армия, които имат основен принос за победата над фашизма, към воините от антихитлеристката коалиция , към всички, взели участие в победата над черната чума. Скърбим за милионите, загинали в тази най-страшна война в историята на човечеството. Трябва да помним тази страшна трагедия и да направим всичко възможно тя да не се повтаря”, подчерта пред присъстващите Сергей Симеонов.

Добрич отбеляза Деня на победата и Деня на Европа (СНИМКИ)
netinfo