Добрич е домакин на форума Здраве и репродукция
Добрич е домакин на форума Здраве и репродукция / netinfo

Първият по рода си регионален форум „Здраве и репродукция" ще се състои днес от 10.00 часа в парк-хотел „Изида".  Събитието е разделено условно на два модула, които ще текат паралелно - „Презентации и доклади" и „Безплатни консултации с ин витро специалисти".

Консултациите ще се осъществяват от  доц. Ц. Цветков - национален консултант по АГ за Североизточна България, д-р Борислав Бонев от консултативния кабинет по стерилитет - ДКЦ II в Добрич, д-р Маргарита Монастирска и д-р Елица Желева - ин витро клинка „ОЛИМЕД -Варна".

От докладите особен интерес за двойките от община Добрич ще представлява презентацията на регионалната програма, която финансира изследвания, попадащи извън дейностите, покривани по линия на Националния фонд за асистирана репродукция.

Презентацията ще бъде поднесена от завеждащия регионалния консултативен кабинет по ин витро и стерилитет в Добрич. Д-р Борислав Бонев ще очертае специфичната картина на преобладаващи репродуктивни смущения в двойките от региона, както и препоръки за превенция. Специален модул с практически напътствия за кандидатстване по програмата на Националния фонд  е предвидено да води г-н Павел Николов - икономически директор на ин витро клиника „ОЛИМЕД -Варна". Ще бъдат направени разяснения относно нужните документи и изследвания за допускане в програмата; срокове за получаване на субсидията; брой на финансираните процедури и т.н.

Доклади на тема „Изследване на зависимостта между високите нива на FSH хормона и успеваемостта на ин витро процедурите в различните възрастови групи" и „Мъжки стерилтиет" ще бъдат изнесени съответно от д-р Маргарита Монастирска и доц. Ц. Цветков.

Съществен акцент в програмата на форума е поставен върху представянето на наръчниците по репродуктивно здраве за момчета и момичета на сдружение „Зачатие". Материалите ще се разпространяват сред горните класове средните училища по модела „връстници обучават връстници".