Добрич дава рамо на Варна за столица на културата през 2019 г.
Добрич дава рамо на Варна за столица на културата през 2019 г. / Дарик Варна

Областният управител Желязко Желязков и кметът на Добрич Детелина Николова ще подпишат във Варна меморандум за подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. В срещата в морската столица ще участват представители и на градовете Каварна, Балчик, Шабла, Аксаково, Девня, Шумен, Плиска, Велики Преслав, Бяла и Провадия.

Мeморандумът ще даде възможност партньорите - Добричка и Шуменска област, да представят своя потенциал, традиции и богато историческо наследство, отбелязват от областната и общинска администрация.

През месец юли т.г. областният управител Желязко Желязков излезе с официално становище и заедно с кметовете на Добрич, Балчик, Каварна и Шабла подписаха Отворено писмо до кмета на Варна Кирил Йорданов, в което заявяват своята подкрепа на инициативата „Варна - кандидат за Европейска столица на културата 2019 г." и изразяват надежда за ползотворно сътрудничество по пътя към успешната реализация на проекта през следващите месеци и години.

Варна бе първият български град, заявил кандидатурата си официално за Европейска столица през 2019 г. След него, кандидати за престижното звание са София и Пловдив. Победителят в това съревнование ще стане ясен през 2013 г.